Grafikai tervezés és anyagleadás – nyomdai előkészítés

A grafikai tervezés során figyelembe kell venni bizonyos alapszabályokat, mivel a nyomtatásra szánt grafikai anyagok (névjegy, szórólap, címke) előkészítése nagyobb odafigyelést igényel.

Szabadúszó grafikusként és web designerként a munkám része a cégek arculati elemeinek megtervezése.

Mik azok a szabályok, amire mindenképpen oda kell figyelnünk?

 1. Formátum
  A legtöbb nyomda pdf (Portable Document Format) formátumban várja az anyagot.
 2. Színmód
  Grafikai tervezés során figyelembe kell venni, hogy hova tervezünk. Amikor monitorra dolgozunk, akkor a színmód RGB. Míg amikor nyomtatásra szánt anyagot készítünk elő, akkor a CMYK színmód a barátunk. Két színmódot itt mutattam be.
 3. Felbontás
  Míg a webes felületekre elég a 72 ppi (pixel per inch) felbontású képek, vektoros alakzatok, addig nyomtatásra szánt anyunál ezt az értéket érdemes legbáb 300 ppi-re állítani.Ha ennél kisebb felbontást állítunk be, akkor a kép széteshet, pixeles és életlen lehet.
 4. Nyomtatási jelek
  A grafikai tervezés vége felé közeledve, amikor mentjük a dokumentumot, meg kell adjuk a nyomtatási jeleket. Ezek a jelek segítik a nyomtató munkáját, mivel ezek meghatározzák a papír körülvágását, igazítja a színbontó filmeket a próbanyomathoz.

Természetesen a nyomdai anyagok grafikai tervezése sokkal összetettebb, és kellő rutin kell a gördülékeny munkához. Az eredmény azonban magáért beszél.

Mik azok a nyomtatási jelek?

 • Vágójelek 
 • Regisztrációs jelek 
 • Oldalinformációk 
 • Színellenőrző csíkok 
 • Kifutó jelek 
 • Info terület 

Alapvetően grafikai tervezés során az Adobe két programja is a segítségünkre lehet. Az egyik az InDesign és az Illustrator.

Az Illustrator-t szeretem használni, amikor nagyobb felületre tervezek. Mivel egy vektorgrafikus szerkesztőről beszélünk, így a szöveget le kell görbézni, azonban a grafikán szereplő objektumok minősége nem fog romlani.

InDesign-t használok egyébb arculati elemek, például névjegy vagy szórólap elkészítésére.