A logó és a logó fajtái

A logó a cég vagy szervezet esetleg szolgáltatás azonosítására, megkülönböztetésére szolgáló jel. Az elsődleges célja, hogy megkülönböztessen és egyértelműen felismerhetővé tegye a márkát/szolgáltatást.

A logó valójában a logogram szó rövidített változata. Maga az elnevezés a görög “logos” szóból származik, amely szónak fordítható. Tiszta görög…

A logó adja az első benyomást, így az arculat alapköve. Egy szuper logóval szuper arculatot lehet tervezni.

Azonban nem minden logó egyforma, több típust, több fajtát is megkülönböztetünk. Nézzük melyek ezek:

1. A lettermarks vagyis a monogramlogok

Ilyen logó például az HBO vagy a CNN logója. Ezek a cégek azért használnak monogram logót, mert nagyon hosszú a nevük. (HBO = Home Box Office).

Minden esetben a monogram logók betűi szerepelnek a cég teljes nevében pl. OTP = Országos Takarékpénztár )

Talán az egyik legegyszerűbb és a legtöbb odafigyelést igénylő logótípus. Miért is? Ennek a logófajtának nemcsak a szolgáltatást kell képviselnie, hanem azt is meg kell mutatnia mivel foglalkozik az adott cég. Fontos a betűtípus, és a színvilág is. Itt foglalkoztam bővebben a színek pszichológiájával.

2. Wordmark = szöveglogók

Mint az első fajtánál itt is a betűkön van a hangsúly DE itt már nem rövidítünk. Ha szöveglogóhoz nyúlunk bátran kiírjuk a cég nevét. Gondoljunk a Google-re…

3. Ikonikus logók

Ikonikus egy logó akkor, amikor csupán egyetlen ikonból állnak. Egyszerű, mégis nagyszerű hiszen azonnal megragadja a figyelmet és könnyen megmarad az emlékezetben. (Apple, Twitter)

Az Apple ikonikus logója.

4. Az absztrakt logó

Az absztrakt logó az ikonikus logó egyik fajtája. Itt azonban nem az ikon számít, hanem, a geometrikus alakzatok. (Nike,Adidas)

Itt nyugodtan szárnyalhat a fantáziánk, ha a matematika törvényeit betartjuk. Valami teljesen újat tudunk létrehozni.

5.Kabala logók

A Mascot logók színesek, viccesek. Abszolút egyedi és sajátos. A kabala logó egy igényesen kidolgoztott karakter, miről a cég könnyen és gyorsan felismerhető. Gondoljunk csak A KFC logójára. Azonban fontos szempont, hogy nem elég, ha a kabala logónk jól kidolgozott, ez csak az arculatunk egy eleme.

6. Kombinált logó

Kombinált logóról akkor beszélünk amikor a képet és a szöveget ötvözzük. Ha a névre gondolunk beugrik a kép is és fordítva. Kombinált logó egy szerencsés választás mivel a szöveg és a kép közös munkája segít az embereknek, hogy könnyen és gyorsan beazonosítsák a cégünket.

7. Emblémák

Az emblèma logó olyan mint egy jelvény. Az ikonon belül jelen van a szimbólum és. szöveg. A név és a szimbólum nem választható el egymástól, ezért kevésbé rugalmasan használható.

Milyen a jó logó?

  • Egyszerű és könnyen felismerhető. A világmárkák logói is mind egyszerűek. Az egyszerűség elérhető azzal, hogyha a logó semmilyen fölösleges elemet nem tartalmaz. Ha túltervezzük,túlzsúfoljuk a logót, azzal megnehezítjük a beazonosítást is.
  • Világos az üzenete. Fejezze ki egyértelműen az embereknek szánt üzenetet.
  • Eredeti. Legyen egyedi,hogy ne lehessen mással összekeverni. Legyen olyan, amire az emberek felkapják a fejüket, felfigyelnek rá.
  •  
  • Megfelelő formájú. A formáknak és síkidomoknak, ugyanúgy mint a színeknek jelentésük van. A színek pszichológiai hatásairól itt írtam. Amíg a kör pozitív érzelmet, barátságot, kapcsolatot jelent, addig a négyzet erőt és iztonságot.
  • Megfelelő színek. A színek érzelmet váltanak ki. A színeknek nemcsak érzelmi,hanem kultúrális hatása is van.
  • Jó font. A jó betűtípus fontos szereplője az arculatnak. Megkülönbözetünk talpas (serif) és talpatlan (san serif) fontot. A talpatlan fontokat szeretnem használni, ha az arculati elem minimál és nem igényel sok díszítést. Ezzel szemben a talpas fontkitűnő választás ha elegánsabb vagy nőiesebb vonalunk mozgunk.