Mi is az a webdesign? Mi a feladatom webdesigner-ként?

Webdesigner-ként a feladatom megalkotni a honlap kinézetét és stílusát (webdesign-ját). A rendelkezésemre bocsátott információk alapján készítem el az ügyfélnek a weboldalt előzetes tervezés és egyeztetés után.

Mielőtt bekapcsoljuk a Photoshopot.

Miután alaposan megismertem és megtanultam a Photoshop használatát következett az Illustrator megismerése. Ez a két program elengedhetetlen a munkám szempontjából.

Gyakorlatilag a webdesigner munkája miatt lesz esztétikus az oldal. Ha már vannak elkészült arculati elemek (pl.logó), akkor azzal harmonizálva már a webdesigner tud dolgozni a weboldalon is. Ha nincs arculat, az arculattervezést is ránk lehet bízni.

A webdesigner nem ugyanaz mint a webfejlesztő. Sokan összekeverik a két szakmát, azonban teljesen különböznek, bár szorosan összekapcsolódnak és együttműködnek a tervezési folyamat során. A sebfejlesztő ugyanis a nulláról kódolás segítségével készíti el az oldalt.

Mi is a webdesign?

A wikipedia cikkében nagyon részletesen olvashatunk a webdesignról.

A webdesign nem más mint az oldal látványterve. Grafikai megjelenés az interneten.

Az első lépés a tervezés folyamatában

Hogyan készül a webdesign és a weboldal?

0. Nulladik lépésben egyeztetünk az ügyféllel. Mik az elképzelései mit szeretne viszont látni az oldalon? A weboldal az arculat eleme. Ha kész arculatba tervezünk weboldalt, követnünk kell a már korábban megalkotott dinamikát.

  1. A webdesign készítés első lépéseként életre hívjuk a Photoshopot. A layout tervezés innen kezdődik el, itt prezentáljuk az ügyfélnek, hogy is épülne fel az oldal, mi lenne a struktúra.
  2. Miután megállapodtunk a weboldal struktúráját illetően, jöhet a CMS. Ez a CMS a legtöbb esetben a WordPress, hiszen ez egy dinamikus, gyorsan fejlődő honlapmotor.
  3. Webre visszük a megrendelőnk igényeit, legyen az online időpont foglalás vagy bankkártyás fizetés a webshopban. (Igen ilyet is csináltam már 😉 )
  4. Keresőoptimalizálás után élvezzünk a munkánk gyümölcsét.

Természetesen a weboldalkészítés és a webdesigner szakma ennél sokkal összetettebb, hosszas tanulást és utánna olvasását igényel. Bár erre a szakmára is igaz, hogy teljesen kész a tanulással soha nem leszünk, élethosszig tanulunk, mi, webdesignerek is.