reszponzív webdesign

Reszponzív webdesign

Mit nevezünk reszponzív webdesign-nak?

A reszponzív webdesign (RWD) a weboldal rugalmasan változó terve.

A legtöbb esetben a webdesigner kettő vagy három eszközre készíti el a layout terveket. Ezek általában mobil-tablet-monitor.

Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a weboldal átadásakor nem elég csak a számokat és a terveket figyelembe venni, nagyon fontos a különböző eszközön történő ellenőrzés.

A responsive webdesign segítségével a tervezésben ledölnek a határok, hiszen a grafikák az összes multimédiás eszközre tökéletesen illeszkednek. Nincs szétesés, nincs szükség sem kicsinyítésre, sem nagyításra.

reszponzív webdesign
LiveWedding.hu -egy igazán responsive weboldal.

Mobile first = az első lépés a tervezésben a mobil telefonra történő tervezés.

Manapság már mindenkinek okostelefonja van, így elengedhetetlen a tervezésben, hogy mobilon is jól nézzen ki az oldal. Azonban nem ez az elsődleges oka annak, hogy először mobiltelefon kijelzőjére optimalizálunk. Ha az asztali monitor nézetére kezdjük el a tervezést, értelem szerűen sok szöveget eltudunk helyezni. Mobil kijelzőn ez az sok szöveg és/vagy tartalom már nem nézne ki ilyen jól. sőt kifejezetten zavaró tud lenni. Így a kisebbtől haladunk a nagyobb kijelzőig.

webdesign tervezés

Mire kell figyelnünk a tervezés során?

  1. Határozzuk meg a maximum a tartalmat. Ahogy a mondás is tartja a kevesebb több. Az oldal betöltési idejét is lassítja, ha túl sok a tartalom.
  2. A tartalom jól látszódjon, legyen a lényeg kiemelve.
  3. Legyen minél kényelmesebb. Lehet üzenet küldeni a weboldalról? Legyen link, amivel azonnal e-mailt tud írni a látogató, vagy tudjon hívást indítani.

Keresőoptimalizálás szempontjából nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a Google előrébb sorolja a felhasználóbarát és reszponzív weboldalakat. Tehát a jó helyezés egyik fontos eleme a jól optimalizált megjelenés.