Tartalomkezelő rendszer

Angolul CMS = Content Management System.  Több fajtáját is ismerjük, pl. Drupal, WordPress vagy Joomla. Miért is jók ezek, és hogyan könnyítik meg a munkát?

A tartalomkezelő rendszer előnye, hogyha tudod, hová kell nyúlni, akkor könnyen és gyorsan tudod a weboldalad tartalmát szerkeszteni. Nem kell minden aprósággal a webfejlesztőhöz fordulni.

Lássuk a két kedvenc tartalomkezelő rendszeremet, az egyik, amivel rendszeresen dolgozom a WordPress, a másik, amit kicsit ritkábban használok a Joomla.

Mi is volt előbb a tyúk vagy a tojás? Joomla vagy WordPress? A WordPress első kiadásának éve 2003, míg a Joomláé 2005.

WordPress:

Ugyanúgy mint a Joomla, a WP is egy ingyenes, nyílt forráskódú, PHP alapú tartalomkezelő és blog rendszer. Nyílt forrsákódúak azok a szoftverek, amik szabadon másolhatók, és módosíthatók. A PHP alap adja, hogy a weblapot dinamikusan  tudjuk készíteni.

A WordPresst tudjuk al és fődomainre is telepíteni. A telepítés után megkezdődhet is a weblap vagy blog oldal készítése.

A WordPress alapértelmezetten is tartalmaz sablonokat, ezeknek a sablonoknak segítségével tudunk úgy kinézetet változtatni, hogy az oldalon lévő tartalom megváltozna. A sablonunkat, két kattintással is életre tudjunk hívni. Viszont lehet bonyolultabban is sablont telepíteni. Az egyik mód, hogyha a sablont FTP-n keresztül töltjük fel, valamint, hogyha a WordPress oldalon .zip formátumban töltjük fel a sablont. Ha azonban profik vagyunk, és otthon vagyunk a szakmában, tudunk mi magunknak is egyéni sablont tervezni.

Az egyik legszeretettebb tulajdonsága, hogy különböző bővítményekkel tudjuk a weboldalunkat színesebbé tenni. Mint a sablon esetében itt is van lehetőségünk a WorPress saját bővítményei közül választani, viszont, ha nem szeretnénk azzal vacakolni, hogy kikeressük, megismerjük, lefordítsuk a plugint, akkor bizony oda egyedi fejlesztés kell.

Használhatunk különféle page-bulidereket (pl. Elementor vagy Visual Composer), hogy az oldalunknak egyedi design-t adjunk.

A widgetet a „fogd és vidd” (drag and drop) elven működnek, vagyis egy egér kattintással az oldalad side barjában eltudod helyezni a tartalmat (pl. Facebook widget vagy naptár)

Mivel nagyon sokan használnak WordPress-t ez által sebezhető,könnyen feltörhető. Viszont megfelelő rákészülésre, bővítmény választással ez a hiba minimalizálható.

Nézzük a másikat a Joomla-t!

Olyan mégis más. Igaz ez a Joomlara is. Aki megszokta a WorPress működési elvét, annak bizony idő lesz átállni Joomla-ra de nem lehetetlen. Ugyanúgy mint a WordPress a Joomla is sablonokkal dolgozik, amik mobilbarátak, tehát reszponzívak. A reszponzív nézet nagyon fontos a mai világban, ahol nagy szerepet játszanak az okostelefonok és a tabletek. Itt is van lehetőség bővítmények telepítésére és személyre szabására, csakúgy mint a WordPess-nél. Rendben vannak bővítmények, de mik azok a komponensek? A komponensek a Joomla rendszerében a nagyobb bővítmények. A komponens nézete vagy nézetei vezérlik a tartalom megjelenítését.

A Joomla-hoz több ismeret szükséges, mint a WordPresshez. Valamint ellentétben a WordPress -szel kevésbé SEO barát, itt egy kicsit (még jobban) oda kell figyelni a keresőoptimalizálásra. Könnyen és  gyorsan telepíthető, bővítmények széles választékából lehet választani itt is.

Konklúzió: Válasszunk akár WordPress, akár Joomla alapú motort, fontos az, hogy tudjuk, mit szeretnénk az oldalon megmutatni, mi az oldal célja. Használjuk okosan és tudatosan, mert az fogja meghozni a maximális eredményt.

Ha már kiválasztottuk a megfelelő tartalomkezelő rendszert, márcsak a jó landing oldal elkészítése van tárta.